Savaş Esirleri

Cihan Harbi olarak da bilinen 1. Dünya Savaşı’nda 8 cephede savaş veren Osmanlı İmparatorluğu, 772 bin asker ve 2 milyon 150 bin sivil ile nüfusuna oranla en fazla kayıp veren 2. ülke oldu. Savaş, ölümlerin, yaralanmaların, hastalıkların ve yerinden edilmelerin yanı sıra yoğun bir savaş esiri nüfusuna da yol açtı.

Hilal-i Ahmer Cemiyeti’nin (Kızılay) kuruluş amaçlarından biri olan savaş esirlerine yardım faaliyetleri, savaşlarda esir düşen asker ve sivillerin adlarının, adreslerinin saptanmasından, barındırılacakları yerlere, her birinin yiyecek, içecek, giyecek, sağlık gereksinimlerinden, aileleriyle haberleşmelerine kadar uzanmaktaydı. Bu faaliyetleri gösteren en kıymetli belgelerden olan Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı döneminden 75 Esir Defteri, 127 adet esir listesi, 308 bin 645 adet esir kartı ile 25 bin 504 mektup ve tahkikat talebi Kızılay Arşiv koleksiyonunda korunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yürütülen “Yüzyıllık Emanet: Kızılay Esir Mektupları Sergisi”, bu kıymetli arşivi kamuoyuyla paylaşmayı hedefler.